Tuotteet

Biolatte

Biolatte Oy:n perustajalla on 40 vuoden kokemus maitohappobakteereista ja terveyteen liittyvistä asioista.

Vuonna 1973 jatkoimme suomalaisen nobelistin A.I. Virtasen jalanjäljissä ja ryhdyimme kehittämään biologisia säilöntäaineita orgaanisten happojen, muurahais- ja rikkihappojen tilalle.

Ymmärsimme, että maitohappobakteerien tuottama maitohappo sopii erilaisten orgaanisten aineiden (esim. ruohon ja kasvisjätteiden) ja muiden proteiinituotteiden (esim. kala- ja lihajätteiden) säilöntään.

Vuonna 1980 huomasimme, että samannimiset maitohappobakteerikannat, esimerkiksi Lactobacilus acidophilus -kannat, eivät käyttäydy samalla tavalla, vaikka ne on sekoitettu samaan aineeseen.

Vuonna 1983 onnistuimme Länsi-Suomessa (Itikka, Seinäjoki), tekemään ensimmäisen maitohappobakteerisäilöntämme: säilöimme muutamaa sataa litraa teurasjätettä yli puolen vuoden ajan pelkästään maitohappobakteerien avulla.

Vuodesta 1983 vuoteen 1988 teimme noin tuhat säilytystä turkisteollisuudelle ympäri maailmaa; Ruotsista Suomeen ja Tanskasta Kanadaan. Ranskan Lorientissa oli suurin siilomme, 5 000 tonnia. Kauimmin, eli yli 2 vuotta kestävä säilytys oli Himangalla.

Näiden vuosien aikana huomasimme, että turkiseläinten säännöllinen ruokkiminen maitohappobakteereja sisältävällä rehulla paransi huomattavasti eläinten terveyttä, vähensi kuolemantapauksia, lisäsi syntyvyyttä, vähensi antibioottien tarvetta ja paransi jopa turkin laatua. Eläimet olivat vähemmän stressaantuneita, hajuhaitat vähenivät ja kasvusto häkkien ympäristössä parani.

Huomasimme myös, että maitohappobakteerit täytyy aktivoida uudelleen ennen ruokintaa, ja että bakteerien määrän on oltava vähintään 10E9 cfu/g/päivä (1 miljardi bakteeria grammassa per päivä). Muuten tulokset olivat heikot tai olemattomat.

Nämä kuuden vuoden kokeilut käsittivät yli 5 miljoonaa eläintä ja osoittivat, että bakteerikanta vaikuttaa tuloksiin. Vaikka perusresepti pidettiin samana, tulokset vaihtelivat tai niitä ei saatu, kannasta riippuen.

Tärkeä tekijä oli myös ruoansulatusjärjestelmän pituus. Pitkässä suolistossa maitohappobakteereilla on enemmän aikaa lisääntyä ja tuottaa esim. maitohappoa ja H2O2:ta (vetyperoksidia, jota tarvitaan hiivan häätämiseen) sekä muita immunologisesti tärkeitä aineita kuten IgM, IgA, interferonia ja interleukiinia.

Työmme tuloksia on julkaistu monissa maissa ja niitä ovat hyödyntäneet monet tutkijat. Olemme ylpeitä siitä, että olemme edelläkävijöitä tällä alalla. Emme ainoastaan luo uutta teknologiaa ja uusia tuotteita, vaan meillä on uusi lähestymistapa terveyden ja sairauksien ymmärtämiseen.

Vuonna 1986 sovelsimme samaa menetelmää vapaaehtoisiin ihmisiin ja totesimme, että se mikä pätee muihin nisäkkäisiin, pätee myös ihmisiin.

Kokeilimme satoja erilaisia maitohappobakteerikantoja, satoja eri sekoituksia, satoja eri yhdistelmiä, satoja eri koostumuksia ja löysimme joitakin lainalaisuuksia, jotka koskevat maitohappobakteereja sisältäviä ravintolisiä.

Mitä sinun tulisi tietää maitohappobakteereista

Ennen kuin ostat maitohappobakteerivalmistetta, tarkista:

1:- Bakteerien alkuperä: Ovatko ne ihmisspesifistisiä vai meijeriteollisuudesta?

2:- Vahvuus. Vähintään 10E9 cfu/g/kanta.
– Prosenttimäärä (esim. 1,5%) ei kerro mitään, jos vahvuutta ei paljasteta.
– 10E11 cfu/g ei ole mahdollista, koska bakteerit eivät tällöin ole stabiileja (ei fyysisesti, eikä taloudellisesti mahdollista).
– Jos vahvuus on alle 10E8 cfu/g, on parempi ostaa jogurttia.

3:- Stabiilisuus.
– Liian tiiviit (yli 10E9) bakteerit eivät ole stabiileja, paitsi alle –30C.
– Bakteerit alle 10E8 ovat stabiileja, mutta tarpeeksi tehokkaita vasta, jos ottaa enemmän kuin 10 grammaa päivässä.
– Jos seoksessa on E-aine, voit olla varma siitä, että bakteerit eivät ole stabiileja ilmoitetussa pitoisuudessa. Tämä koskee useimpia meijeribakteereja.
– Tabletin valmistuksessa 95% bakteereista tuhoutuu puristuksen ja lämpötilan takia.
– Pakkaaminen blistereihin tuhoaa 80% bakteereista prosessissa syntyvän kuumuuden takia.

4:- Kantaja (prebiootti).
– Kantajan pitää olla sekoitettu mahdollisimman yksinkertaisesti.
– Jos seoksessa on liian montaa ainesta, puskurivaikutus lisääntyy ja tuotteen teho heikkenee.
– Bakteerin ja kantajan yhteisvaikutus täytyy tarkistaa tuotteen pH-arvon ja tehon suhteen.
– Vitamiinit ja bakteerit eivät sovellu yhteen.
– Sekoituksessa ei tarvita tärkkelystä in vivo, pelkästään in vitro.
– Suhteellisen kosteuden on oltava alle 4%, muuten bakteerit eivät säily kauan.
– Inuliini ei ole suositeltavaa, koska se lisää sekä patogeenisten bakteerien, että bifidoakteerien kasvua.

5:- Onko valmistajalla puolueettomia testituloksia, jotka osoittavat:
– Bakteerien vaikutuksen kantajaan in vivo ja in vitro.
– Stabiilisuuden in vivo ja in vitro.
– Bakteerien kyvyn tuottaa maitohappoa, interferonia, interleukinia, vetyperoksidia, luonnollisia antibiootteja jne.
– Huomaa, että monet valmistajat viittaavat testeihin, joissa on käytetty vahvoja seoksia, mutta myyntiin tulevat seokset laimennetaan.
– Stabiilisuutta täytyy seurata prosessin alusta loppuun.

6:- Ovatko bakteerit rekisteröity Budapestin sopimuksen mukaisesti, kuten laki edellyttää?

Biolatte ORIGINAL tuote & kehitys

Yrityksen maitohappobakteeritutkimuksella on pitkä historia. Yves Delatte aloitti maitohappobakteerien käytön jo vuonna 1983 turkiseläimillä (raportti julkaistu v. 1983 turkiseläimiä käsittelevässä maailmankonferenssissa Yorkissa, Englannissa). Viiden vuoden eläintutkimusten jälkeen totesimme ensimmäisenä maailmassa, että ”70% vastustuskyvystä löytyy suolistosta”.

Kun vuonna 1988 aloimme tutkia maitohappobakteereja myös ihmiskäytössä, oli loogista aloittaa samankaltaisella sekoituksella kuin eläinten kanssa oli käytetty, sillä olemmehan kaikki nisäkkäitä. Sekoitimme meijerimaitohappobakteerikantoja (10E8 cfu/g) sekä hiilihydraatteja. Eläimille seos annettiin ravinnon lisänä, sekoitettuna kosteaan ruokaan.

Ensimmäiset tuoteseokset pakattiin 2,5 g annospusseihin (à 3x10E9 cfu/g) ja myytiin Hollannissa nimellä Ecologic (1989-1995), Ranskassa nimellä Lactibiane (1993-2000) ja Suomessa niemllä Lactibiane/Lactiplus (1995-2000). Asiakkaiden toiveista aloimme pakata tuotteita myös kapseleihin.

Valitettavasti näitä seoksia on kopioitu surutta ympäri Eurooppaa ja kenties maailmaa, joko suoraan, tai tehden pieniä kosmeettisia muutoksia.
Jo vuonna 1995 huomasimme, että seos kaipaa parannuksia. Meijerikannat ovat edullisia, mutta eivät sopeudu niin hyvin ihmisflooraan. Aloimme tutkia kantoja, jotka paremmin kiinnittyisivät epiteelikudokseen ja suoliston limakalvoon, kutsuen niitä ihmisspesifisiksi bakteereiksi.

Ihmisspesifiset bakteerit kiinnittyvät limakalvolle luonnollisesti, koska niiden soluseinät ovat geneettisesti sopeutuneet ihmiseen – ne ovat keskenään kuin vetoketjun kaksi puolta. Jotkut meijeribakteeritkin voivat olla ihmisspesifisiä pitkän evoluution seurauksena, mutta eivät kaikki. Aiheesta on tehty lukemattomia laboratoriokokeita ja yliopistotutkimuksia, mutta todellisuudessa niillä on vain vähän merkitystä: in vitro -olosuhteet (koeputkissa) ovat kaukana in vivo -todellisuudesta (kehossa). Ruumiin lämpötilaa, aineenvaihduntaa, geenejä ja biorytmiä ei oteta huomioon, joten vaikka koetulokset olisivat kuinka lupaavia hyvänsä, ne eivät vastaa todellisuutta.

Vuonna 1999 ymmärsimme myös, että kapseleissa oleva seos on vääränlainen. Olimme uskollisesti käyttäneet samankaltaista seosta jota lisättiin eläinravintoon, ja sitä tuli nyt parantaa. Perässä seurasivat kaikki kopioijat, sillä onhan helpompi kopioida kuin kehittää omia innovaatioita.

Useat valmistajat lisäävät tuotteisiinsa vitamiineja, inuliinia ja muita ainesosia, joilla ei ole mitään tekemistä bakteerien kanssa. Tuloksena on vain paljon edullisempi tuote, ja enemmän myyntivoittoa, kun bakteerien määrä vähenee sitä mukaa kun muita aineita lisätään. Lisätyt aineet näyttävät vakuuttavilta etiketissä, mutta tuotteen vaikutukset ovat marginaalisia siitäkin huolimatta, että in vitro -tulokset näyttävät hyviltä.

Täytyy myös ottaa huomioon, että mitä tahansa kapselissa on, sisältö hajoaa omiin ainesosiinsa jo ennen kuin se ehtii mahalaukkuun saakka. Väite, että A+B+C yhdessä olisivat paremmat kuin A, B ja C erikseen ei päde in vivo -olosuhteissa. Viidestä kymmeneen bakteerin seokset, joihin vielä lisätään mineraaleja, vitamiineja ja inuliinia, eivät ole tehokkaita, sillä nämä eri ainesosat eivät pysy yhdessä ruoansulatusjärjestelmän läpi, eikä väitettyä yhteisvaikutusta silloin tapahdu. Voit itse todeta saman laittamalla yllä mainitunlaisen seoksen tehosekoittajaan ja pyöräyttää koneen käyntiin. Sekunnin jälkeen huomaat, että ainesosat ovat erillään.

Biolatte Oy on siis poistanut tuotteistaan kaiken tarpeettoman jättäen tehokkaat ja tutkitut bakteerit. Poistimme tuotteista hiilihydraatit, sillä 99,99%:lla ihmisistä on jo jonkinlaisia hiilihydraatteja suolistossaan. Hiilihydraattien poisjättäminen on myös vähentänyt käyttäjien allergisia reaktioita, vähentänyt lannoitejäämiä ja kosteutta, ja seurauksena pidentänyt säilytysaika. Ja tietysti suhteessa lisännyt bakteerien määrää!

Olemme tehneet myös toisen uudistuksen:

Bakteerien meijerikannat ja ihmisspesifiset kannat eivät olleet riittävän hyviä. Tosiasiassa on järkevämpää ja edullisempaa ostaa ja syödä 100 g kunnollista luonnonjogurttia, kuin ostaa suurten harhaanjohtavasti markkinoivien yritysten maitohappobakteerivalmisteita kapseleina. 100 grammassa jogurttia (à 10E7 cfu/g) on 10E9 cfu (=pesäkkeen muodostavaa yksikköä), eli saman verran kuin apteekissa myytävässä kapselissa. Jogurtista saat lisäksi ravinnollisen hyödyn ja maun.

Siis vuonna 2011 siirryimme puhtaisiin ihmiskantoihin, jotka eristetään ja kasvatetaan yhteistyössä maailman johtavien biologien ja bioteknologian kanssa. Koska ihmiskannat ovat spesifisiä ja mesofiilisiä (kasvavat 37 asteessa) ja niiden soluseinät vastaavat ihmisen limakalvoja, niiden tehokkuus on omaa luokkaansa. Ei ole mitään tarvetta lisätä sokeriteollisuuden jätettä inuliinia, hiilihydraatteja, tai muita kantaja-aineita saadaksemme tehokkaan bakteeriseoksen ja hyvän säilyvyyden. Ihmisbakteerit pystyvät myös läpäisemään niin sanotun vatsahappoesteen, sillä ne ovat itsestään hapon ja sappinesteen kestäviä.

Muistathan aina ottaa maitohappobakteerit tyhjään vatsaan välttääksesi puskuriefektin. Elävien ja uudelleenaktivoitujen bakteerien on saavutettava suolisto niin nopeasti kuin mahdollista, jotta saadaan paras tulos aikaan. Markettien hyllyiltä löytyvät ns. ”entero-suojatut” kapselit tai ruoka vatsassa voivat aiheuttaa tarpeetonta käymistä suolistossa.

[Lähde: Biolatte Oy]