Elinvoimaa Blogi Viimeisimmät uutiset

Herkullinen munakas ja smoothie

Meillä syödään viikonloppuisin munakasta aamupalaksi.
Ajattelinpa jakaa ohjeen teillekin. 🙂 Oikeasti tämä on helppo tehdä, vaikka ohjeesta saa työlään kuvan. 🙂
Teen paljon erilaisia munakkaita, ohjetta voi helposti muuttaa sen mukaan, mitä kaapissa on. Munakas sopii lounaaksi tai päivälliseksikin.
Kuvan munakkaasta riittää kahdelle tai jopa neljälle. Meillä ei syödä leipää, joten puolikas per nenä on sopiva määrä, ainekset:

6 luomumunaa, mutta vain kaksi keltuaista.
Täyslihaleikkelettä
Puolikas kesäkurpitsa
Puolikas paprika
Sipulia
2-3 rkl Oliiviöljyä
1/3 tl Intiaanisokeria
1/4 tl puhdistamatonta suolaa
1/4 tl Herbamarea
”Koristeeksi” salaattisekoitusrasiasta pinaattia, rukolaa ja punamangoldia.
Vähän ”juustoraastetta”; kasvisjuustoa, esim. kookosrasvasta tehtyä ”juustoa”. Ja jos et ole maitoproteiiniherkistynyt, kuten suurin osa suomalaisista on, niin toki voit käyttää aitoa juustoa.
(Yliherkkyydet voit tutkituttaa Elinvoimaassa, hyödyllinen mainos tähän väliin, anteeksi.) 🙂
Leikkaa kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi. Laita öljy paistinpannuun ja kuutiot kuulottumaan.
Jos hellassa on lämmöt 1-9, niin itse käytän vain harvoin kovinta lämpöä eli max. 7 riittää lähes kaikkeen ruoanvalmistukseen. Poikkeuksena vesi ja pihvi.
Leikkaa sipuli ja laita kuulottumaan kesäkurpitsan kanssa.
Lisää sekaan 1/3 tl intiaanisokeria, taittaa sipulin happamuuden pois. Käytän Intiaanisokeria aina kasviksissakin.
Tässä välissä riko munat 6 munaa, joista vain kaksi keltuaisineen. Vatkaa käsivispilällä hetki, jotta rakenne menee rikki ja massaan saadaan ilmaa.
Leikkaa paprika ja laita paistinpannulle sipulin ja kesäkurpitsan sekaan. Anna hetken kuulottua.
Lisää suola ja herbamare maun mukaan.
Käännä hella kolmoselle, jos ei ole induktio, kannattaa jäähdyttää hetki pannua, muutoin muna kypsyy liian nopeasti.
Kaada vatkatut munat kasvisten päälle, laita kansi päälle ja anna hautua kannen alla rauhassa n. 10 minuuttia. Muista: miedolla lämmöllä.
Jos munat ovat 10-15 minuutin kuluttua hyytyneet, laita leikkelesiivut päälle. Tässä voi käyttää mitä leikkelettä vain, mieluiten tietenkin luomuleikkeleitä: nautaa, kinkkua, kalkkunaa, broileria.
Toki munakkaan voi tehdä ilman leikkelettä ja käyttää vaikkapa sieniä. 🙂
Laita leikkeleen päälle salaattia ja ”juustoraastetta” ja vielä hetkeksi kansi päälle. Valmista, että juusto on sulanut.
Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Tänä aamuna mehustin kyytipojaksi; luomulehtikaalia, kotimaisia omenoita ja luumuja sekä luomuappelsiinia. Mehustan aina karkealla sihdillä, jotta saan paljon kuitua mukaan. Tänään jouduin vähän laimentamaan puhdistetulla emäksöidyllä vedellä, jotta sitä pystyi juomaan.
Mehustuksessa on erityisen tärkeää, että kone on laadukas eikä se tuhoa ruoan entsyymeitä.
Kokkailuterveisin Sarita 🙂

1 kommentti

  1. Eila Pertola
    22.10.2017

    Erinomainen resepti.

Drop a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *